New Batch in English Medium starts From 25 June.      Mains Test 1 Physical Geography Added Click Here.      Mains Test 2 Indian Geography Uploaded.      Mains Test 3 Post Independence India & Modern India Uploaded.      Preliminary 2017 General Studies Test Series Schedule Phase-II ( Click Here).      Preliminary 2017 General Studies Test Series Schedule Phase-I ( Click Here).     

Subscribe to Stepup IAS

Get notifications on new test papers, magazine & notes instantly!!!
This subscription will give you free access to these material.



Successful Candidate

Stepup IAS Special

Facebook

test1

Important Links For Civil Services GS

Success Story of Civil Services Aspirants

NCERT for Civil Services Preparation

Stepup IAS Article


Daily Objective Questions For preliminary 2018


Objective Type question and answers with Explanation

Objective Question based on The Hindu Newspaper (14/08/2017)

Q1. Consider following statements with reference to Japanese Encephalitis
1. Japanese encephalitis (JE) is a mosquito-borne flavivirus.
2. It belongs to the same genus as dengue, yellow fever and West Nile viruses.
3. JE transmission mainly intensifies during the rainy season, during which vector populations increase.
Which of the above are correct answer from the code given below
(A) Only 2
(B) Only 2&3
(C) Only 3
(D) All above are correct
Answer- D

Q2. Consider the following statements
1. CRISPR/CAS9 is a new gene-editing technology that promises to revolutionize the genetics field. 
2. In agriculture it will help in design of new variety of grains, roots and fruits.
Which of the above are correct answer from the code given below
(A) 1 only
(B) Both 1&2
(C) 2 only
(D) Neither 1 nor 2
Answer- B

Q3. Consider the following statements
1. Guam is an unincorporated United States territory. 
2. It is situated in Western Pacific Ocean. 
Which of the above are correct answer from the code given below
 (A)1 only 
 (B) 2 only
 (C) Both 1&2
 (D) neither 1 nor 2
 Answer- C

 

Objective Question based on The Hindu Newspaper (12/08/2017)

Q1.Which 3rd century BC archaeological site in Bangladesh was declared as SAARC cultural capital?

(a) Mahasthangarh
(b) Devgarh
(c)  Ramgarh
(d)  Bogra
Answer: A

Q2. The Insolvency and Bankruptcy Code, 2016:
1. Envisages a regulatory framework in which the Bankruptcy Board regulates the functioning of insolvency professional agencies (IPAs), and the IPAs regulate the insolvency professionals (IPs)
2. provides for time-bound (180 days) processes for insolvency resolution of companies and individuals
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) both 1&2
(d) Neither 1 nor 2
Answer- C

Q3. What among the following statements is/ are true about the procedure to remove the judge of a Supreme Court of India?
1. The judge of the Supreme Court may be removed from his current office by an order of the President

2. There are only two grounds of removal : incapacity or proved misbehavior

3. So far, no judge of the Supreme Court has been removed by impeachment

4. The procedure for the removal of the judges is regulated by the Judges Enquiry Act (1968)

Which among the above is/ are correct statements? 

(a) Only 1               
(b) Only 2
(c) Only 2 and 4     
(d) All are true  
Answer: D

Objective Question based on The Hindu Newspaper (11/08/2017)

Q1. Which of the following statements is/are correct about Swachh Bharat Abhiyan?
1. Ministry of Drinking Water and Sanitation is responsible for the implementation of Swachh Bharat Abhiyan in rural India.
2. The campaign aims to accomplish the vision of a 'Clean India' by 2 October 2019, the 150th birthday of Mahatma Gandhi.
Which among the above is/ are correct statements?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both
(d) None of these
Answer: C

Q2. Consider the following statements:
1. GST has been extended to the state of Jammu & Kashmir (J&K) through an executive order by the President of India.
2. Article 35A of the Indian Constitution was added by a Presidential Order. Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) both 1 &2
(d) neither 1&2
Answer: C

Q3. Which of the following sentence/sentences is/are correct?
1. President’s Rule cannot be declared in J&K.      
2. The jurisdictions of the Election Commission and CAG are applicable to the state.
Which among the above is/ are correct statements?
(a) 1 Only
(b) 2 Only
(c) Both 1 and 2
(d) None of the above
 Answer- B 

Objective Question based on The Hindu Newspaper (29/07/2017)

Q1. Consider the following statements in context with the Free Market Economy:
1. The role of market forces and competition is eliminated by law
2. There is a high degree of competition in both commodity and factor markets
3. Private gains are the main motivating and guiding force for carrying out economic activities
Which among the above is/ are correct statements?
(a) Only 1 & 2 are correct
(b) Only 2 & 3 are correct
(c) All are correct
(d) None of them is correct 
Answer- B

Q2. Which among the following multilateral environment agreements (MEAs) is not correctly paired with the respective issue it deals with ?
(a) Montreal Protocol of 1987 – Ozone Depleting Substances.
(b) Bonn Convention of 1979 – The conservation of Migratory Species.
(c) Basel Convention of 1989 – Regulation of transboundary movement,transit, handling and use of Living Modified Organisms.
(d) Rotterdam Convention of 1998 – Consensual International Trade in certain Hazardous Chemicals and Pesticides.
Answer: C is Incorrect

Objective Question based on The Hindu Newspaper (28/07/2017)

Q1. Which of the following is/are true regarding Surrogacy (Regulation) Bill, 2016?

1) The Bill allows single parents to opt for altruistic surrogacy.

2) The Bill doesn’t allow unmarried couples to opt for surrogacy.

(a) Only 1
(b) Only 2 
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: B

Q2. In context with the Current Account, consider the following statements: 
1. It is used for commercial purposes 
2. It attracts no rate of interest 
3. The banks generally charge a maintenance on such accounts 
4. There are no limits of transactions
Which among the above statements is / are correct? 
(a) Only 1 & 2 
(b)Only 2 & 3 
(c) Only 1 & 3 
(d)1, 2, 3 & 4
Answer- All are correct

Objective Question based on The Hindu Newspaper (27/07/2017)

Q1. Consider the following statements with reference to The Protection of Children from Sexual Offences Act, 2012
1. The Act is gender-neutral and defines a child as any person below the age of fourteen years.
2. The National Commission for the Protection of Child Rights (NCPCR) and State Commissions for the Protection of Child Rights (SCPCRs) have been made the designated authority to monitor the implementation of the Act.
3. It provides child friendly procedures  and stringent punishment.
Select the correct answer from the code given below
(a) 1&3 only
(b) 1&2 only
(c) 2&3 only
(d) 1,2&3
Answer- C

Q2.  Kamarajar Port is situated in-
(a) Tamil nadu
(b) Karnataka
(c) Gujrat
(d) Andhra Pradesh
Answer- A

Q3. Which of the following is main objective of Aadhaar Pay?
(a) To enable merchants to receive digital payments using Aadhaar 
(b)To enable peer-to-peer money transaction 
(c)To integrate UPI with Aadhaar 
(d)To link Jan-Dhan Accounts with Aadhaar number
Answer: A

Objective Question based on The Hindu Newspaper (26/07/2017)

Q1. Who among the following is NOT directly participating in the election of the President?
(a) the elected members of Lok Sabha and Rajya Sabha
(b) the elected members of the legislative assemblies of the state
(c)the elected members of the legislative assemblies of the Union Territories of Delhi and Puducherry
(d) Both elected and nominated members of the State legislative council
Answer: D

Q2. What is true about the money bills?
(a) They must be introduced on prior recommendation of the President.
(b) They can originate in both Houses of Parliament
(c) Both (a) and (b)
(d) Neither (a) nor (b)
Answer: A

Q3. Which of the following is/are true regarding Surrogacy (Regulation) Bill, 2016?
1. The Bill allows single parents to opt for altruistic surrogacy.
2. The Bill doesn’t allow unmarried couples to opt for surrogacy.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: B

 

Objective Question based on The Hindu Newspaper (25/07/2017)

Q1. Deputy Speaker and Speaker of the Lok Sabha may resign by giving in writing to 
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Leader of House
(d) Each Other
Answer- D

Q2. What is NOT true about the Speaker of the Lok Sabha?
(a) He is no longer a Speaker if he ceases to be a member of the Lok Sabha due to any reason 
(b) When the Lok Sabha dissolves, the Speaker vacates his position simultaneously
(c) The Speaker is the head of the Lok Sabha and also its representative 
(d) When there's a deadlock in vote, the Speaker can cast his casting vote to break the deadlock
Answer: B

Q3. River Bhagirathi arises at Gaumukh from which Glacier?
(a) Gangotri
(b) Yamunotri
(c) Alkapur
(d) Siachen
Answer- A

Q4. Which of the following are missions under the Nation Action Plan on Climate Change?
1. National Mission for Sustainable Agriculture
2. National Mission for Sustainable Development
3. National Mission on Sustainable Habitat
4. National Water Mission
5. National Mission for Sustaining the Himalayan Ecosystem
Select the correct answer from the code given below
(a) Only 1 and 2
(b) Only 1, 2, 3 and 5
(c) Only 1, 3, 4 and 5
(d) All of the above
Answer: C

Q5. Consider the following statements with reference to Intergovernmental Panel on Climate archangel
1. It is a scientific and intergovernmental body under the auspices of the United Nations.
2. It was first established  World Meteorological Organization (WMO) and the United Nations Development Programme (UNDP)
3. It does not carry out its own original research.
Select the correct answer from the code given below
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 1&2 only
(d) 1&3 only
Answer- D

Objective Question based on The Hindu Newspaper (24/07/2017)

Q1. Consider the following duties, roles and functions. Which of them is/are NOT belong to Comptroller and Auditor General of India (CAG)?
1. Upholding the Constitution of India and laws of Parliament in terms of financial administration
2. Auditing accounts related to Consolidated Fund of India
3. Audits transactions of the Center and state governments related to debts
4. Conduct audit of secret service expenditure
(a) Only 1 and 4
(b) Only 2 and 4
(c) Only 3 and 2
(d) Only 4
Answer: D

Q2. In which of the following case/s six rights guaranteed by article 19 can be suspended
1. External Aggression
2. Internal Aggression
3. when Martial law is in force
Select the correct answer from the code given below
(a) 1 Only
(b) 1&3 only
(c) 2&3 only
(d) 1,2&3 
Answer- B

Q3. An ordinance promulgated by the President
(a) Has infinite life
(b) Is workable only if the Lok Sabha is dissolved
(c) Must be laid before parliament when it reassembles
(d) Is a parallel power of the president even when parliament is in session
Answer- C

Objective Question based on The Hindu Newspaper (22/07/2017)

Q1. Consider the following statements with reference to Protection of Children from Sexual Offences( POCSO) Act of 2012
1. POCSO addresses sexual abuse and sexual exploitation of children only below 18.
2. The Act is applicable throughout the country with the exception of the State of Jammu and Kashmir.
Select the correct answer from the code given below
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1&2
(d)  Neither 1 nor 2
Answer- C

Q2. Consider the following statements regarding  Comptroller and auditor general of India ( CAG)
1.  It audits all  receipts and  expenditure of the  Government of India and the state governments
2. The CAG can be removed only on an address from both house of parliament on the ground of proved misbehavior or incapacity.
3. The Comptroller and Auditor-General of India is appointed by the Chief justice of India 
Select the correct answer from the code given below
(a)1&3 only
(b)2&3 only
(c) 1,2&3
(d) 1&2 only
Answer- D

Q3. With reference to Additional solicitor General, Consider the following statements
1. Additional Solicitor General of India (ASG) is a law officer of India.
2. It is an statutory authority.
3. One of its duty is to appear in the Supreme Court or in any High Court on behalf of the Government of India in cases in which the Government of India is concerned as a party or is otherwise interested.
4. It is appointed by the Appointments Committee of the Cabinet.
Select the correct answer from the code given below
(a) 1&2 only
(b) 1&3 only
(c) 1&4 only
(d) All of the above
Answer - D

Q4. Consider the following statements
1. The Supreme Court of India is the highest judicial forum and final court of appeal under the Constitution of India.
2.  It safeguards fundamental rights of citizens and settles disputes between various governments in the country.
3.  The law declared by the Supreme Court becomes binding on all courts within India.
Select the correct answer from the code given below
(a) 1&2 only
(b) 2&3 only
(c) 1,2&3
(d) 1&3 only
Answer- C

Objective Question based on The Hindu Newspaper (19/07/2017)

Q1. Consider the following Statements 
1. At present, Bt cotton is the only GM crop allowed for commercial cultivation in India
2. DMH-11 is a genetically modified version of mustard crop .                 

Select the correct answer from the code given below-                                                                                  
(a) 1 only    
(b) 2 only    
(c) Both 1&2                
(d) Neither 1 nor 2  
Answer: C

Q2. Which two states will have eco-friendly bridges over a canal  for movement of tigers-
(a) Telangana- Andhra Pradesh
(b) Maharashtra- Gujarat
(c) Madhya Pradesh- Telangana
(d) Maharashtra- Telangana
Answer- D

Q3. Consider the following statements regarding Tadoba Andhari Tiger Reserve
1. It is a tiger reserve in Chandrapur district of Maharashtra.
2. It is one of India's 50 "Project Tiger" - tiger reserves.
Select the correct answer from the code given below
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) both 1 &2
(d) niether 1 nor 2
Answer- C

Q4.Exercise Malabar is a trilateral naval exercise involving which of the following countries-
(a) United states- India- Singapore
(b) United states- Japan- Singapore
(c)United states- India - Australia
(d) United states- Japan- India
Answer- D

Q5. Which of the following taxes has not being subsumed at the state level into GST-
(a) State value added tax
(b) Tax on Agricultural land
(c) taxes on lottery
(d) Entertainment tax
Answer- B

Objective Question based on The Hindu Newspaper (14/07/2017)

Q1. NGT has banned kite strings made of which material?
(a) Nylon
(b) Plastic
(c) Any synthetic material
(d) All of the above
Answer- D

Q2. Which of the following statements is/are correct about National Green Tribunal (NGT)?
1. Establishment of NGT made National Environment Appellate Authority defunct.
2. Mumbai is one of the place of sitting of Tribunal.
Which of the above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both
(d) None of the above
Answer- A

Q3. Consider the following statements with reference to Transgender bill
1. The bill prohibits discrimination against a transgender person with respect to education, healthcare, access to goods, services, facilities and opportunities available to public.
2. The private and public bodies which employ more than 100 people are required to designate a complaint officer .
3.  The bill makes penal provisions for forcing the transgenders for begging, forced or bonded labour, denial of use of public place, denial of residence or household, physical, verbal, emotional or economic abuse etc. 
Select the correct answer from the code given below
(a) 2 only
(b) 1&2 only
(c)1 only
(d) 1,2 &3
Answer- D

Q4.  Consider the following statements:
1. The Central Bureau of Investigation (CBI) is exempt from the Right to Information (RTI) Act
2. Central Bureau of Investigation (CBI) is a part of the Union subject, and not State or Concurrent subjects 
Which of the above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Both 1 and 2
(c) Only 2
(d) Neither one nor two
Answer: B

Objective Question based on The Hindu Newspaper (13/07/2017)

Q1. Joint Interpretative Notes ( JIN) , an Agreement which involves  the Promotion and Protection of Investments is between which of the following countries

(a) India- Myanmar
(b) India- Nepal
(c)India- Bangladesh
(d) India- SriLanka
Answer- C

Q2. Great Red spot is related to
(a) Mars
(b) Jupiter
(c) Mercury
(d) Uranus
Answer- B

Q3. Consider the following statements regarding Brahmaputra River
1. It is a trans-boundary river which flows through China, India only
2. Its originates from the Angsi glacier.
3. It is a  braided river and is highly susceptible to channel migration and avulsion.
Select the correct answer from the code given below
(a) 1&2 only
(b) 1&3 only
(c) 1,2&3 
(d) 2&3 only
Answer- D

Q4. consider following statements about Consumer Price Index
1.  It is a major index which measures Inflation.
2.  CPI for Industrial Workers (IW) &CPI for Agricultural Labourers are released by Labour bureau.
3.  Base year of CPI is 2011-12
Select the correct answer from the code given below
(a) 2&3 only
(b) 1&3 only
(c) 1 only
(d) 1,2&3
Answer- D

Objective Question based on The Hindu Newspaper (12/07/2017)

Q1. Which of the following statements are correct?
1. Finance Ministry is responsible for implementing Foreign Contribution Regulation Act (FCRA)
2. A Lok Sabha election candidate can accept foreign donations for campaign.
3. The Foreign Contribution (Regulation) Act (FCRA) licence enables NGOs to receive foreign donations. 
Select the correct answer from the code given below
(a) 3 only
(b) 1&2 only
(c) 1,2&3
(d)  1&3 only
Answer - A

Q2.Recently A men only Island gets UNESCO Heritage tag located in which of the following countries
(a) China
(b) Japan
(c) South korea
(d) India
Answer- B

Q3.The term “Base Erosion and Profit System” is often in news. It is related to:
(a) How firms evade taxes by transferring profits from one subsidiary to the other
(b) How firms collude and generate unfair profits by predatory pricing
(c) How small scale industries’ profits are being affected by unfair corporate governance in MNCs
(d) None of the above
Answer - A

Q4. With reference to the ‘Gram Nyayalaya Act’, which of the following statements is/are correct?
1. As per the Act, Gram Nyayalayas can hear only civil cases and not criminal cases.
2. The Act allows local social activists as mediators/reconciliators.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer- B

Objective Question based on The Hindu Newspaper (11/07/2017)

Q1. Consider the following statements regarding G20
1. It is an international forum for the governments and central bank governors from 20 major economies .
2. India is not a founding member of G20.
3. One of its main goal was to ensure Financial stability.
Select the INCORRECT answer from the code given below
(a) 1&2 only
(b) 2&3 only
(c) 2 only
(d) 1&3
Answer- C

Q2. Kandhei Jatra is a traditional festival celebrated every year in which of the following states:
(a) Chattisgarh
(b) Jharkhand
(c) Bihar
(d) Orrisa
Answer -D

Q3. Village cooperative sets up First ever solar Power Plant in which of the following given states:
(a) Karnataka
(b) Maharashtra
(c) Tamil nadu
(d) Rajasthan
Answer- D

Q4. Consider following Statements regarding Red Sanders-
1. It is endemic to the southern Western ghats mountain range of South India.
2. It is listed as an Endangered species by the IUCN, because of overexploitation for its timber.
3. It is also listed in the appendix II of the CITES , which means that a certificate is required in order to export it.
Select the correct answer from the code given below-
(a) 1 &2 only
(b) 1&3 only
(c) 1,2&3
(d) 2&3 only
Answer-  D

Objective Question based on The Hindu Newspaper (10/07/2017)

Q1. Hamburg Action Plan is related to which of the following
(a) G20
(b) BRICS
(c) SAARC
(d) None of the above
Answer-  A

Q2. Mosul is situated in which of the following countries
(a) Syria
(b) Iran
(c) Iraq
(d) Turkey
Answer- B

Q3. Consider the following statements about H1N1
1. It is commonly also known as Swine Flu.
2. It is a respiratory disease of pigs caused by Type A influenza virus.
3. India has declared itself free from swine flu.
Select the correct answer from the code given below
(a) 2 & 3 only
(b) 1 & 3 only
(c) Only 3
(d) 1 & 2 only
Answer- D

Q4. Consider the following statements about Gonorrhea
1. Gonorrhea is a sexually transmitted infection (STI) .
2. It is caused by Virus
Select the correct answer from the code given below
(a) 1 only 
(b)2 only
(c) both 1&2
(d) none of the above
Answer- A

Objective Question based on The Hindu Newspaper (08/07/2017)

Q1. Consider the following statements about FAME Scheme
1. It's aim to promote eco-friendly vehicles, offering incentives on electric vehicles.
2. It is part of the National Electric Mobility Mission Plan (NEMMP)
3. It will Lower India’s dependence on imported oil.
Select the correct answer from the code given below
(a) 3 Only
(b) 1&3 only
(c) 1 only
(d)1,2&3 
Answer- D

Q2. Consider the following statements:
1. National Payments Corporation of India (NPCI) helps in promoting the financial inclusion in the country.
2. NPCI has launched RuPay, a card payment scheme.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer- C

Q3. Consider the following statements about Smart city mission
1. Smart Cities Mission aims at development of entire urban eco-system of cities covering physical, social, economic and institutional infrastructure.
2. The implementation of the Mission at the City level will be done by a Special Purpose Vehicle (SPV)
3. Smart City Mission promotes competitive co-operative federalism.
4. Ministry of Road Transport and Highways, Shipping   is responsible for implementing the mission in collaboration with the state governments of the respective cities.

Select the correct answer from the code given below
(a) 3 & 4 only
(b) 1,2 & 4 only
(c) 1,2&3 only
(d) 1&4 only

Answer- C

Objective Question based on The Hindu Newspaper (07/07/2017)

Q1. World Development Report is published by
(a) UNDP
(b) IMF
(c) world economic forum
(d) world Bank
Answer- D

Q2. Arrange the following Himalayan ranges from north to south and select the correct option
(a) shiwalik, zaskar, pirpanjal, dauladhar, Karakoram
(b)shiwalik ,karakoram, zaskar, Pirpanjal, dauladhar
(c) Zaskar, Karakoram, Pirpanjal, dauladhar,shiwalik
(d) Karakoram, Zaskar, Pirpanjal, Dauladhar, Shiwalik
Answer- D

 

Q3. Stressed Asset is combination of which of the following
(a) NPAs and Restructured loans only
(b) Restructured and written off assets only
(c) NPAs , Restructured loans and written off assets only
(d) NPAs and written off assets only
Answer- C

Q4. Consider the following statements about White Tiger
1. A rare white tiger with a pale skin colour has been recently spotted in Nilgiris for the first time.
2. It is also known as the bleached tiger is a pigmentation variant of the Bengal Tiger.
Select the correct answer from the code given below
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 &2
(d) Niether 1 nor 2
Answer- C

Q5. Consider following statements about western ghats
1. It has been recognised as one of the hotspot ecosystem in the world.
2. Southern western ghats consisting of southern part of Karnataka, Kerela and Tamil Nadu are richest in terms of biodiversity.
3.  It blocks the southwest monsoon winds from reaching the Deccan Plateau.
Select the correct answer from the code given below
(a) 1 only
(b) 1&2 only
(c) 2&3 only
(d) 1,2&3
Answer- D

Objective Question based on The Hindu Newspaper (06/07/2017)

Q1. Consider the following statements
1. Aedes aegypti mosquito is the primary vector of Dengue.
2. Dengue is caused by virus.
3. It is a neglected tropical disease.
Select the correct answer from the code given below
(a) 1 only
(b) 1&2 only
(c) 3 only
(d) 1,2&3
Answer- D

Q2. With reference to VVPAT, consider the following statements:
1. VVPAT is a method of providing feedback to voters by giving them a printout of candidate details for whom they have voted
2. VVPAT helps in detecting possible election fraud or malfunction
3. In India, VVPAT is yet to be tried in elections conducted by the Election Commission of India
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 and 2 Only 
(b) 1 only 
(c) 2 and 3 only
(d) 1,2&3 only

Answer- A

Q3. The Genetic Engineering Approval Committee, whose permission is required for cultivation of any genetically modified crop such as Bt-Cotton in India, is under the Union Ministry of (2003) 
(a) Agriculture
(b) Environment and Forests 
(c) Commerce and Industry 
(d) Rural Development 

Answer - B

Objective Question based on The Hindu Newspaper (05/07/2017)

Q1. Consider the following statements about Goods and services Tax

1. GST will subsume central excise, service tax, Value Added Tax (VAT) and other local levies to create a uniform market.
2.  Education, healthcare and non-AC rail travel will remain exempted from the GST tax regime.
3.  The tax rates under GST regime will be based on the recommendation GST Council.
Select the correct answer from the code given below
(a)1&3 only
(b) 2 only
(c)1,2&3 
(d) 1 only
Answer- C

Q2. Consider the following statements about Tuberculosis ( TB)
1. It is caused by virus
2. It usually attacks the lungs but can also affect other parts of the body
3. First vaccine for TB discovered was BCG
Select the correct answer from the code given below
(a) 1&2 only
(b) 1&3 only
(c) 2&3 only
(d) 1,2,&3
Answer- C

Q3. Yadadri Thermal Power Plant is related to which state

(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Telengana
(d) Gujarat

Answer- C

Q4. Consider the following statements about Kamarajar Port
1. It is located on the Coromandel Coast
2. It is also known as Ennore Port
3. It is first major port of India
4. The Kamarajar Port Limited is the only corporatised major port and is registered as a company.
Select the correct answer from the code given below
(a) 3&4 only
(b)1&3 only
(c) 2,3&4 only
(d) 1,2 & 4 only

Answer- D

Q5. Consider the following statements about Jagannath Temple 
1. It is located in Puri, Orrisa.
2. It is one of the four great 'Char Dham' pilgrimage sites.
3. The construction of the Jagannath temple was initiated by the ruler of Kalinga, Anantavarma chodaganga.
4. Temple is dedicated to Lord Jagannath, a form of Shiva
Select the correct answer from the code given below
(a) 1&4 only
(b) 1,2&4
(c) 2&4 only
(d) 1,2,&3 only
Answer- D

Objective Question based on The Hindu Newspaper (04/07/2017)

Q1. Consider the following statements about Hydrocarbon Exploration licencing Policy (HELP)
1) It provides uniform license for exploration and production of all forms of hydrocarbon.
2 ) It is based on revenue sharing model.
3 ) Open Acreage Policy will enable E&P companies choose the blocks from the designated area. 
Select the correct answer from the code given below
(a) 1 & 2 only
(b) 2&3 only
(c) 1&3 only   
(d)1,2&3
Answer- D

Q2. The Fundamental Rights in our Constitution is based on the   Constitution of
(a) Canada
(b) Switzerland
(c) United Kingdom
(d) United State of America
Answer : D

Q3. Which one of the following Fundamental Rights was described by Dr. B.R. Ambedkar as the heart and soul of the Constitution ?

(a) Right to religion
(b) Right to property
(c) Right to education
(d) Right to constitutional remedies

Answer- D

Q4. Supreme court ruled that ” the fundamental rights and Directive Principles ” are in fact supplementary to each other and together constitute an integrated scheme”. This is known as which of the following ?
(a) Doctrine of Pith & Substance
(b) Doctrine of Colorable Legislation
(c) Doctrine of Harmonization
(d) None of the above
Answer- C

Q5. Consider following statements about Money Laundering
1. It is process by which large amounts of illegally obtained is given the appearance of having originated from a legitimate source. 
2. Placement, Layering, and Integration are the steps of money laundering
3. Financial Action Task Force (FATF) is an inter-governmental body that was established to combat money laundering.
Select the correct answer from the code given below 

(a) 1&2 only
(b) 2&3 only
(c) 1&3 only
(d) 1,2&3
Answer- D

Objective Question based on The Hindu Newspaper (03/07/2017)

Q1. consider the following statements about Multi dimensional poverty Index
1) The Multi-dimensional Poverty Index (MPI) has been developed by the Oxford Poverty and Human Development Initiative (OPHI) for the United Nations Development Programmes (UNDP) 
2) This index attempts to capture more than just income poverty at the household level and is composed of ten indicators.
3) India  has been ranked 37th out of 103 nations in the 2017 global MPI
Select the correct answer from the code given below
(a) only 1&2
(b) only 2&3
(c) both 1&3
(d) 1,2&3
Answer- D

Q2. Consider the following statements about Sustainable Development Goal ( SDG)
1) The Sustainable Development Goals (SDGs) is officially known as Transforming our world
2) It is a set of 17 global goals.
3) First goal is to achieve Quality Education.
Select the correct answer from the code given below
(a) 1&2 only
(b) 1&3 only
(c)2&3 only
(d) all above are correct
Answer- A

Q3. Consider following statements about Climate Proofing
1) It is a tool designed to support the integration of climate change impacts, as well as awareness of the challenges and opportunities in development planning
2) It aims to make development measures more efficient and resilient. 
Select the correct answer from the code given below
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) both 1 and 2
(d) neither 1 nor 2
Answer- C

Q4. Padmanabha Swamy Temple is situated in which state
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) Andhra Pradesh 
(d) Tamilnadu
Answer- B

Q5. Consider the following statements about Draft National Education policy 2016
1) The motto of the new policy is “Educate Encourage Enlighten”. 
2) The Adolescent Education Programme and National Population Education Programme will be integrated into the curriculum of schools in a phased manner.
3) A zero tolerance approach on gender discrimination and violence will be adopted.
Select the correct answer from the code given below
(a) only 1&2
(b) only2&3
(c) only1&3
(d) 1,2&3
Answer- D

Objective Question based on The Hindu Newspaper (01/07/2017)

Q1. Consider following statements about GST
1. It is a single Tax to promote Trade and Industry.
2. It will replace multiple levies right from supplier/manufacturer to consumer.
Select the correct answer using the code given below 
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 & 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer- C

Q2. Which of these  are subsumed  under GST
(a) Service Tax
(b) Additional excise duty
(c) Countervailing duty
(d) All of the above
Answer- D

Q3. Consider the following statement
1. GST will create a unified common market
2. It will give boost to foreign investment & make in India campaign
3. It will increase economic activity to generate employment
Which of these are benefits to Economy due to GST
(a) only 1 & 2
(b)only 1& 3
(c)only 2 & 3
(d) 1, 2 & 3

Answer - D

Q4. What is/ are  most  likely advantages of implementing Goods and Services Tax (GST) ? (2017)
1. It will replace multiple taxes collected by multiple authorities and thus create a single market in India.
2. It will drastically reduce the current account deficit of India and will enable it to increase its foreign exchange reserves.
3. It will enormously increase the growth and size of  Economy of India and will enable it to overtake China in the near future.
Select the correct answer using the code given below 
(a) only 1
(b) 2&3 only
(c) 1&3 only
(d) 1,2,&3  

Answer- A

Q5. Which of the following is/are characteristic of parliamentary form of government
1. Parliamentary system emphasize more on stability and less on responsibility.
2. Parliamentary executive are more specialist than generalist
Select the correct answer using the code given below
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 & 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer- D

Q6. Consider the following statement about Black buck
1. It is also known as Indian antelope
2. It is only found in India
3. Blackbuck National Park is located in Maharashtra
4. Hunting of blackbuck is prohibited under Schedule I of the Wildlife Protection Act of 1972.
select the correct answer using the code given below 
(a) 1 & 2 only
(b) 2 & 3 only
(c) 3 & 4 only
(d) 1 & 4 only

Answer- D

Objective Question based on The Hindu Newspaper (30/06/2017)

Q1. Consider the following Statement
(1) Petya is a ransomware
(2) It locks up  the computer data and cripples the Enterprise services in the corporate sector. 
Which of the above is/are incorrect?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans:- D

Q2. Recently  Bannerghatta National park was in news. Consider the following statement 
(1) It is situated in Tamilnadu
(2) It is a popular tourist destination with a zoo, a pet corner, an animal rescue  centre, a butterfly enclosure, an aquarium, a snake house and a safari park
Which of the above is/ are correct?
(a) Only a 
(b) Only b
(c) Both a & b
(d) Neither a nor b
Ans: - B

Q3.Which of these is not a militant groups working in Jammu and Kashmir

(a) Lashkar-e-Toiba, 
(b) Harkat-ul-Mujahideen
(c) Hizbul Mujahideen 
(d) Muslim Brotherhood
Ans:- D

Q4. Consider the following statement about CartoSat 2E
1. It is an Earth observation satellite.
2. It is developed by DRDO
3. It is designed to collect high-resolution, large-scale imagery for use in urban planning, infrastructure development, utilities planning, and traffic management.
Which of the above statement is/are correct
(a) Only 1 & 2 
(b) Only 1 & 3  
(c) Both  2 & 3 
(d) All above are correct

Ans:- B

Q5. Consider the following statement about NIUSAT 
1. It is built to provide multispectral imagery for agricultural crop monitoring and disaster management support applications
2. It is launched by PSLV- C34
3. It is Developed by Noorul Isalm University in Tamil Nadu 
Which of the above statement is/are correct
(a) Only 1 and 3
(b) Only 1 and 2
(c) Only 2 and 3
(d) All above are correct

Ans:- A

Q6. Doklam plateau is in news due to conflict between which two countries

(a) India - Myanmar
(b) India- China
(c) India - Pakistan
(d) India- Nepal

Ans:- B

Objective Question based on The Hindu Newspaper (28/06/2017)

Q1. Consider the following statement about ‘Insolvency and Bankruptcy Board of India’
     1. It established to oversee the insolvency proceedings in the country and regulate the entities registered under it.
     2. It has chairman and 10 members.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only                             (b) 2 only
(c) Both                                (d) Neither 1 nor 2
Ans :- C


Q2.  Consider the following statements about ‘National Company Law Tribunal’ (NCLT)
    1. It is a quasi-judicial body
    2. They have to finish case in 3 months
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only                               (b) 2 only
(c) Both 1 and 2                    (d) Neither 1 nor 2
Ans:- C


Q3. Consider the following statements about ROSL (Rebate of State Levies on Export of Garments):
    1.  This scheme announced by the Textile Ministry 
    2. ROSL is very important benefit with great positive impact on exports.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only                               (b) 2 only
(c) Both 1 and 2                    (d) Neither 1 nor 2
Ans :- C 

Q4. ‘Mindanao Island’ Is in news, situated in:
 (a)  Indonesia
 (b) Philippines
 (c) Japan
  (d) Malaysia 
Ans:- B


Q5. FARC (Revolutionary Armed Forces) active in which country?
a)    Egypt
b)    Colombia 
c)    Mexico
d)    Myanmar 

Ans:-  B

Objective Question based on The Hindu Newspaper (27/06/2017)

Q1. Which of the following country is/are member of Gulf Cooperation council :
    1.  Qatar
    2. UAE
    3. Iran
    4. Bahrain
(a) 1 and 2 only                                (b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 4 only                            (d) All of them
Ans :- C

Q2. Consider the following statements about ‘Gravitational Waves’:
    1. These waves travel at the speed of light.
    2. It produced when very heavy objects such as black holes collide.
    Which of the above statements is/are correct?
(a)  1 only                     (b) 2 only
(c) Both 1 and 2          (d) None
Ans:- C

Q3. Consider the following statement about ‘India-Based Neutrino Observatory’ (INO)

     1. It country’s most ambitious basic science project proposed to come up in Andra Pradesh.
     2. Jointly supported by the Department of Atomic Energy (DAE) and the Department of Science and Technology (DST).
    Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 Only                              (b) 2 Only
(c) Both                                  (d) Neither 1 nor 2
Ans:- C

Q4.  Consider the following statements about GST:
    1.  It is a Destination based Tax.
    2. It will also be implemented on Imports
    3. It is a direct tax. 
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 and 2 only                               (b) 2 only
(c) All of them                                  (d) None 

Ans : - A

Objective Question based on The Hindu Newspaper (26/06/2017)

Q1. Consider the following statements about Privilege Motion:
    1. The judiciary can't interfere in the internal affairs of the Parliament.
    2.  Privilege Motion  force the Council of Ministers to resign. 
    Which of the above statements is/are correct?
(a)  1 only                    (b) 2 only
(c) Both 1 and 2         (d) None

Ans :-  ( a )

Q2. Consider the following statement ‘Smart city’ :
     1. It comes under Ministry of Urban Development.
     2. Smart City Mission promotes competitive co-operative federalism.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only                                 (b) 2 only
(c) Both                                   (d) Neither 1 nor 2

Ans: - (c )

Q3. ‘Hawar Island’ is disputed between which country? 
 (a) Saudi Arabia and Qatar
 (b) Bahrain and Qatar
 (c) UAE and Saudi Arabia
 (d) Egypt and Saudi Arabia

Ans: - (b )

  Q4. NISAR was prepared with the help of which of the following country?
   ( a ) Russia 
    ( b ) France 
   ( c ) US
   ( d ) Germany

Ans:- ( c )

Q5. Who has compiled "Convenient Action: Continuity for Change" ? 
a)    Former Speaker Mira Kumar 
b)    Lal Krishna Advani 
c)    Manmohan Singh
d)    PM Modi

Ans :- ( d )

Q6.  Operation All out has been prepared to 
a)    Fight against Naxalite problem
b)     To mitigate militancy in Jammu & Kashmir 
c)    To mitigate climate change 
d)    none of the above

Ans:- ( b )

Objective Question based on The Hindu Newspaper (25/06/2017)

Q1. Consider the following statements about RPA (Representation of peoples act) Act 1951:
    1.  If a person is not qualified to vote, he cannot represent the people in parliament.
    2. Political parties are not allowed to seek and receive contribution from a foreign source.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only                                 (b) 2 only
(c) Both 1 and 2                     (d) Neither  1 nor 2

 Ans: C

Q2. Consider the following statements regarding ‘Office of profit’:
    1. The final interpretation and decision whether a person is disqualified or not rests with the Parliament.
    2. The post of Attorney general of India is not comes under the Office of profit. 
   Which of the above statements is/are correct?
(a)  1 only                        (b) 2 only
(c) Both 1 and 2              (d) None

Ans : B

Q3. Which of the following state has Inner line permit:
     1. Nagaland
     2. Arunachal pradesh
     3. Mizoram
     4. Manipur 
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1, 2 and 3                                (b) 1, 2 and 4
(c) 2, 3 and 4                                (d) All of the above

Ans: A

Q4.  India’s first underwater transportation tunnel situated in :
    (a) Kerala
   (b) Tamilnadu
   (c)  West Bengal
    (d) Gujrat

Ans: C

Q5. Which of the following Articles protect the rights and interest of the minorities.
    1.  Article 25
    2. Article 29
    3. Article  30
 (a) 1 only                               (b) 2 and 3 only
 (c) All of them                        (d) None of them

Ans: B

Objective Question based on The Hindu Newspaper (23/06/2017)

Q1: consider the following statements regarding H1B visa:
I. The H1B visa is an employment-based, non-immigrant visa category for temporary workers.
II. H1B holder is eligible to seek permanent residency to USA.
III. H1B visa holder cannot buy or sell real estate or any other property in USA.

Which of the following statements is/are correct?
a) 1 and 2 only
b) 2 and 3 only
c) 1 only
d) All of them

 Ans:- A

Q2: ‘Vienna convention on consuler relation’ related to:
a)  Diplomatic immunity
b)  Road accidents
c)  Ozone depletion
d)  GHG emission

 Ans:- A

Q3. Consider the following statements regarding ICJ (International court of justice):
I.  It is founded in 1945.
II.  ICJ is open to all UN member state.
III.  It gives advisory opinion on legal question.
Which of the following statements is/are correct?
 a) Only 1               
b) Only 2 and 3
c)All of them          
d) Only 1 and 2

 Ans:- C

Q4. The Muslim Brotherhood is a Islamic political organization active in ?
 a) Israel 
b) Egypt 
c) Syria 
d) Tunisia

Ans:- A

Q5. Consider the following statements regarding ‘Shanghai Cooperation Organization’:
I. SCO is a Eurasian economic, political and military organization.
II. India and Afganistan have joined SCO as full members recently.
Which of the following is/are correct?
a) Only 1
b) Only 2
c) Both
d) None

 Ans:- B